Rektorn har ordet

Hej och varmt välkomna till en ny termin!

Ett nytt år innebär nya förväntningar, möjligheter och utmaningar för våra härliga och duktiga elever. Nu arbetar vi gemensamt mot bästa möjliga resultat och måluppfyllelse under vårterminen.

Påminner redan nu om några viktiga händelser och datum under vårterminen.

Datum att lägga på minnet:

  • Sportlov vecka 8, 18 – 22 februari
  • Nationella prov i årskurs 3 i matematik, svenska och svenska som andraspråk:
  • vecka 11 – 20, 11 mars – 17 maj.
  • Nationella prov i årskurs 6 i matematik, svenska, svenska som andra språk och engelska: 5 februari – 8 maj.
  • Nationella prov i årskurs 9 i matematik, svenska, svenska som andra språk, engelska, so och no: 11 mars – 17 maj.
  • Prao för eleverna i årskurs 8: vecka 12, 18 – 22 mars.
  • Påsklov: vecka 16, 15 – 22 april.
  • Skolavslutning och sista dagen för terminen: tisdag 11 juni med avslutning på kvällen. Vi påminner om och ber er att ni planerar in eventuella sommarresor först efter detta datum.

Kockduellen

Som ni har kunnat läsa i tidningen och på sociala medier så har stadsfinalen av Kockduellen gått av stapeln på Rinmansgymnasiet. Kockduellen är en matlagningstävling som samlar högstadieelever från hela Sverige. Syftet är att locka ungdomar till matlagning och restaurangbranschen.

5000 elever från 25 städer deltar och British Junior representeras av Felicia Maultach, Saga Karlsson och Emily Johansson. I stadsfinalen lagade de biffar med vegetarisk färs, klyftpotatis och morotspuré och det gjorde de med den äran. De imponerade stort på domarna och vann!  Tjejerna belönades med blommor och restaurangbesök och de har nu gått vidare till Riksfinalen i Stockholm 7 februari. I finalen har varje lag 50 minuter på sig att ta fram fyra tallrikar av en huvudrätt som måste innehålla jordärtskocka. Stort grattis tjejer och lycka till i Riksfinalen!

Prao för elever i årskurs 8 och gymnasieval för elever i årskurs 9

Från och med den 1 juli 2018 är prao obligatoriskt i åk. 8 eller 9. På British Junior har vi valt att lägga praon i årskurs 8 då vi anser att man i årskurs 9 bör fokusera på övrigt skolarbete och de viktiga nationella proven. Syftet med prao är att eleverna ska få kunskap om yrken och arbetsliv, men även att utvecklas och upptäcka nya sidor av sig själva. Eleverna kommer att göra sin andra praovecka detta läsår under vecka. 12.

För eleverna i åk. 9 har det blivit dags för eleverna att söka till gymnasiet. Webbansökan öppnade 9 januari och valet tillgymnasieskolan ska vara gjort innan 14 februari.

Eleverna kan se den preliminära antagningen 9 april och det slutgiltiga antagningsbeskedet baserat på elevens slutbetyg kommer 28 juni. Eleverna ska sedan via e-tjänsten senast 26 juli bekräfta sitt val. Det är därför viktigt att de har kvar sitt lösenord som de har fått av vår studie- och yrkesvägledare Ms. Aase. Vid eventuella frågor kring gymnasievalet går det bra att höra av sig till Ms. Aase (zaase@britishjunior.se).

Moving is serious fun och plogging

Under hösten 2017 startade vi upp ett övergripande arbete på skolan för att införa rörelse i undervisningen. Sedan skolan startades har det funnits ett medvetet tänk för att främja utevistelse och rörelse genom bl.a. utepedagogik. Varje klass i årskurserna F-6 har minst en lektion utomhus i veckan. Forskning visar på att eleverna lär sig bättre genom att använda olika sinnen och att vara fysiskt aktiva.

Till läsåret 2018–2019 införde vi obligatorisk rörelse för alla våra elever på British Junior och rörelsen finns numera med på vårt schema. Rörelsen dokumenteras flitigt och ni har kanske sett underbara bilder både i sociala medier och på vår hemsida. Målet med rörelsen är att höja elevernas välmående och skolresultat samt att samtliga pedagoger och elever upplever att de rörelseaktiviteter vi genomför på British Junior gör skillnad i deras vardag. Samlingsnamnet för all rörelse på skolan är ”Moving is serious fun” och exempel på aktiviteter vi genomför är Tabata, rörelsebanor, hinderbanor, walk and talk och plogging.

Plogga är ett stafettnamn ihopsatt av två ord, “plocka skräp och jogga” och målet är att eleverna ska bli ”Stolta skräpplockare”. Det är inte ett måste att springa eller jogga för att plogga. Man kan göra det längs gatan, på golfbanan, cyklandes, när du paddlar, simmar eller bara är ute på en promenad.

Plogga är ett aktivt sätt att inte tolerera skräp på gator och i natur samtidigt som vi visar respekt för andra i samhället. Fortsätter vi att leva som vi gör nu kommer det finnas mer plast än fisk i haven 2050. Lärarna har deltagit på en föreläsning med Erik Ahlström (”ploggingens fader”) om plogging och självklart har de själva prövat på att plogga. På British Junior ploggar vi i vår närmiljö och vi väger även hur vi mycket skräp vi tillsammans plockat. Ett av många sätt att förena nytta med rörelse!

Vänliga hälsningar

Åsa Ekholm, rektor på British Junior