Rektorn har ordet

Hej!

Varmt välkomna tillbaka till en spännande vårtermin! Ett nytt år innebär också nya förväntningar och utmaningar för alla våra härliga elever. Vi ska alla hjälpas åt och bidra till att var och en ska utvecklas och nå sin fulla potential.

Anders Hansen, mobiltelefoner och Moving is Serious fun

För att eleverna ska kunna fokusera på sina studier har vi som ni känner till ett mobilförbud på skolan. På Primary samlar pedagogerna in telefonerna och på Secondary ska mobilerna förvaras i skåpet.

Anders Hansen är psykiatriker och författare och han är bland annat känd för sina böcker och föreläsningar om hjärnan, träning, stress och mobiltelefoner. Hans sommarprat i radion i somras gjorde succé och under hösten har han även haft en populär serie på SVT.

Anders Hansen säger ofta det många redan vet, men tycker är tjatigt. Trots det har han lyckats bli väldigt populär genom att lära oss hur vi ska hantera jobbiga saker i vår vardag– inte minst våra mobiltelefoner.  Jag vill tipsa om hans bok om skärmtid och även denna artikel är mycket läsvärd:

https://www.breakit.se/artikel/17445/mobilen-gor-dig-trott-och-deppig-han-vet-varfor-du-anda-inte-kan-lata-bli-den

De tre viktigaste sakerna vi behöver för att må bra, enligt Anders, är att sova ordentligt, röra på oss och att träffa kompisar på riktigt – inte bara via sociala medier. Låter enkelt men är för många inte helt lätt att leva efter.

På British Junior arbetar vi sedan länge målmedvetet med fysisk aktivitet som en naturlig del i undervisningen. Vi har döpt vårt koncept till Moving i Serious fun. Konceptet består av tre huvudsakliga delar:

Forskning visar att de flesta barn och unga i Sverige idag rör sig för lite och inte äter tillräckligt nyttigt. Dessutom finns det stora skillnader mellan barn som växer upp under olika förutsättningar. Vi tar vårt samhällsansvar på största allvar och skapar på skolan förutsättningar för en mer jämlik hälsa för barn och ungdomar.

 

Skolenkät

Just nu genomför Skolinspektionen en enkät på British Junior och genom att svara på Skolenkäten ger ni oss och Skolinspektionen viktig information om skolan.

Det är frivilligt att svara men varje svar är viktigt för oss och ingen kommer kunna se hur ni har svarat på frågorna. Skolinspektionen redovisar bara svaren i sammanställd form.

 

Påminner om några viktiga datum under vårterminen:

  • Nationella prov i årskurs 3 i matematik, svenska och svenska som andraspråk: 9 mars – 15 maj (vecka 11–20)
  • Nationella prov i årskurs 6 i matematik, svenska, svenska som andra språk och engelska: 3 februari – 7 maj.
  • Nationella prov i åk. 9 i matematik, svenska, svenska som andra språk, engelska, so och no: 10 mars – 15 maj.
  • Sportlov v.8 (17–21 februari)
  • Påsklov v.15 (6 – 10 april)
  • Skolavslutning och sista dag för terminen är onsdag 10 juni med avslutning på kvällen

 

Vänliga hälsningar

Åsa Ekholm, rektor på British Junior